Плаващото сметище, станало печална част от река Искър край Своге, ще

...
Плаващото сметище, станало печална част от река Искър край Своге, ще
Коментари Харесай

За сметището край Своге има виновни и това не са само гражданите

Плаващото бунище, станало печална част от река Искър край Своге, ще се чисти в продължение на към десетина дни. Причина за бавното движение на работа са ниските температури, които правят почистването е по-трудно. Проливните дъждове предходната седмица доведоха до основаването на плаващото сметище около стената на Водноелектрическа централа " Своге ".

Кабинетът тържествено отпуска 220 хиляди лева за унищожаване на боклуците в проблематичния регион и Бойко Борисов също тържествено нареди почистването на реката да стартира оптимално бързо.

" Вече трети ден се почиства. Техниката работи, обезпечени са и спомагателни машини, само че чисто механически няма по какъв начин да стане по-бързо – това ще бъдат стотици курсове, които би трябвало да отидат до хранилище Костинброд. "

Така зам.-кметът на Своге Илия Богданов разказа работната активност по време на включване в утринния блок на bTV. Според Васил Шуманов, представител на Водноелектрическа централа " Своге ", повече от един камион няма по какъв начин да работи, защото мостът на централата може да поеме до 50 тона товар.

" Сутрин се прави опесъчаване поради ниските температури, само че те затрудняват самото идване на боклука към мястото, където щипката може да го вади ", разяснява Шуманов.

По думите му към една осма от цялото бунище към този момент е почистено. Според Шуманов би трябвало да има написана процедура какво се прави в такава обстановка, с цел да не се чака последна инстанция да се произнесе, както в тази ситуация се чакаше думата на министерски съвет.

" Предстои доста стопляне от сряда, сериозните дни ще са през днешния ден и на следващия ден. От сряда тази маса ще се размръзне, само че единственият проблем е, че този остров няма по какъв начин да доплува до щипката на машината ", разяснява още Шуманов.

В същото време от Сдружение " За Земята " подсетиха, че за замърсяването не са отговорни единствено жителите.

" Виновни са и институциите, както и промишлеността, която създава толкоз доста пластмаса! "

В изявление за Българска национална телевизия представителка на сдружението разяснява, че за следващ път в този момент бяха открити средства, откакто рецесията към този момент е на разположение, а преди този момент не са били отделени финанси по това сериозно направление.

" Това го виждаме в доста браншове в България. Когато стане проблем, се намира и решение, а не се работи по предварителна защита или предварителни вложения... "

Другите проблематични точки в страната, съгласно самостоятелната неправителствена организация, са всички огромни реки, в които се вливат по-малки, както и огромните водоизточници като Дунав и Марица. 

Голяма част от боклуците в тях са под формата на пластмасови бутилки. От " За Земята " припомнят, че има настоящи практики, които страната ни може да взаимства. Има страни, в които може да върнеш празната пластмасова бутилка в магазина и да получиш някаква финансова отплата за това. Част от тези страни са достигнали до 90% връщане на празните бутилки, което е скъпо за преработването.

Именно това е и другият голям проблем в България - невъзможното преработване. Твърде постоянно хората имат предпочитание, само че нямат опция да изхвърлят отпадъците разделно, сигнализираха от " За Земята ".

 
Спомен за р. Искър, преди да я превърнем в бунище
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР